Welcome!

Use the menu to the left to navigate through projects.

 

Use the left switch near the bottom to show and hide the project menu.

 

Use the right switch to show and hide the project description while viewing a project.

Cannon Beach Residence

This award-winning home in Cannon Beach, Oregon takes advantage of excellent ocean views and southern solar exposure. The client’s goal was for a home that would last for multiple generations and capture their love of materials and forms found in nature. Designed to generate as much energy as it consumes on an annual basis, the home is pursuing the goal of being a “net-zero-energy” residence. The environmentally responsive design promotes a healthy indoor environment, saves energy with an ultra energy-efficient envelope, and utilized recycled and salvaged materials in its construction. For more information on this home, see the article from Fine Homebuilding Magazine.

Fairsing Winery Tasting Room

Fairsing Winery’s tasting environment was designed to celebrate the Irish heritage of the winery’s owners. Centered around an in-ground, seven-circuit, circular labyrinth, the tasting room’s curved design acknowledges the labyrinth’s important historical mysticism and spirituality. The geometry of the design utilizes nature’s “Golden Ratio” for both the labyrinth, the external curvature of the building and the ceiling curvature. Because it is aligned on a direct North/South axis, the shadows created by the building create a sundial effect as the sun makes its daily journey from east to west. Constructed of a strong concrete north wall, the structure is reminiscent of ancient stone dwellings tucked into the emerald hills of Ireland. Its 180 degree sweeping southern view takes in the mountains of the Cascade Range to the east and the vineyards and Coast Range to the southwest. A sod roof serves as both an “earthy” aesthetic and an environmental feature that provides stormwater management and temperature control. Board-formed concrete exterior walls were equipped with abundant insulation while the boards were then re-purposed to create the interior cabinetry. Although the 1200 square foot interior space gives a comfortable, intimate experience, the structure naturally invites visitors to experience the spectacular outdoor setting.

Portland West Hills Residence

Nestled in the hills just to the west of Portland, this elegant home for a family of five is a good example of blending environmental building performance with aesthetics. Our clients requested an abundance of natural light, views from throughout the home to the yard to the south, uncompromised indoor air quality, the use of natural materials, and a home that would generate as much energy as it consumes on an annual basis. The home has achieved a LEED for Homes Platinum certification from the US Green Building Council. Quality craftsmanship is evident throughout from the interior finishes to the steel and wood stair railing.

Devil’s Lake Residence

Privacy was a key consideration for this waterfront home overlooking Devil’s Lake near Lincoln City, Oregon. The owners requested a residence that combined their preferences for both agrarian and contemporary design. The design solution incorporated a small building footprint and created a comfortable, light-filled home through maximized daylighting and carefully selected views. Green features include hydronic radiant-heated floors; energy efficient lighting, controls and appliances; natural cross ventilation design; non-toxic materials; a central vacuum system for enhanced indoor air quality; sustainably harvested Lyptus for cabinetry, and polished concrete floors. Read more about this home in the September 2009 Oregon Home article Lure of the Lake.

Neskowin Residence: A Blend of Old & New

A block from the beach in the quaint seaside village of Neskowin, our clients wanted a home that was comfortable when they were alone or with family and friends. They also wanted to integrate salvaged Douglas-fir lumber from a deconstructed 1938 warehouse. Influenced by the reclaimed wood and our mutual appreciation of old wood buildings, barns, and historic lodges, the project used the recycled lumber throughout for columns and beams, roof framing, flooring, cabinetry, wall paneling, interior trim, doors and furniture.

At the same time, we designed the home to endure the harsh environment of the Oregon coast. As a LEED™ Gold home, the building envelope is both durable and well insulated. The mechanical systems, which include radiant-heat flooring and an ultra-efficient Heat Recovery Ventilator, make this home comfortable and healthy regardless of the weather. With its lodge-like simplicity and unique design details, this home is a joyful blend of old and new.

The design of the home and the energy efficient features caught the attention of several publications, including Fine Homebuilding, who featured it in their August/September 2011 issue.

Willamette Valley Vineyards

One of the largest and best-known wineries in the Pacific Northwest, Willamette Valley Vineyards embarked on a major remodel and expansion of its winery in late 2012. The new design incorporated a complete overhaul of the estate tasting room, private club room and exclusive barrel room. The design also included a remodeled terrace area with adjacent LEED-certified overnight suites. The redesigned tasting rooms incorporated the winery’s desire for a distinctive, Northwest look, reflecting its casual elegance and focus on sustainability. Newly installed solar panels, water saving lavatory facilities, and a “small plates” dining facility featuring locally sourced cuisine accommodated the client’s desire to reduce their environmental footprint.

Baja Residence

Built in the small eco-sensitive beachfront community of Punto Chivato near Mulege in Baja California, this artists' home was designed with an open plan that provides year-round connectivity to the outdoors. Staggered roofs shade the home's interior from direct sun while facilitating natural light and cross-ventilation. Design features include a partially covered sunroof over the master bedroom that affords outstanding views of the Sea of Cortez, a covered outdoor dining room, and an extensive trellis along the home's south side. The residence generates 100 percent of its electricity through a rooftop solar electric system with battery storage

Santiam Riverfront Home, Willamette Valley

After retiring from a successful career as a Washington DC lawyer, our client dreamed of returning to a place along the Santiam River about 100 yards from her childhood home. Today, every room looks out at the river as it flows through the verdant landscape of the Willamette Valley.

Modest in design and use of materials, this new home reflects the simplicity, sensibility, and integrity of the many agricultural structures found in the area. The ultra energy efficient design results in both enhanced thermal comfort and low energy bills year round. Triple pane windows enable extensive views and natural light with minimal energy loss. The modest floor plan reduced construction costs while the durable building materials will protect the investment well into the future.

Wine Country Residence

The Wine Country Residence was designed to respect the client’s heritage and traditional belongings, their need for an abundance of natural daylight, and their concerns for changing natural resource availability and climate conditions. They requested a home that would acknowledge their past, support their current needs, and prepare for an uncertain future climate. The home was designed with visual connectivity to their vineyard to the south, which enabled an abundance of natural light, further amplified by vaulted ceilings and clerestory windows. A wind-fallen Douglas fir tree was salvaged for use in flooring, columns and cabinetry. The LEED Platinum home produced more electricity than it consumed during its first year of occupancy. Rainwater harvesting with a 10,000-gallon cistern and a vegetative roof provide dual-use for irrigation of their vegetable garden and fire protection.

Lewis & Clark Park

This project provides an important urban connection between the downtown business district of The Dalles, Oregon, and its historic Columbia Riverfront. In partnership with GreenWorks and KPFF Engineering, Nathan Good Architects was charged with developing a design for a multi-use pedestrian plaza. The structure is a combination building that contains a band shell, public restrooms, a picnic shelter and space for concessions. As the portal for the park, the design incorporated the building needs into one structure so that more green space would be left available and materials would be used more efficiently. The structure’s unique design directs the ever-present Columbia Gorge wind up and over the building for visitors’ comfort.

Fishing Cottage, Deschutes River

This residential retreat on the Deschutes River near Maupin, Oregon is uniquely designed around a large central deck overlooking the river. Used for relaxation and entertainment, the deck is partially covered to function as an outdoor room. A large barn door can close off the deck for additional privacy, protection from the westerly winds and security. The deck space also separates the master suite from the great room for an enhanced sense of privacy and intimacy.

By keeping square footage at a minimum and construction straight forward, the simple, cost-effective design met the client's tight budget constraints without compromising features. The shed roof design increases the sense of height of the interior space on the upper level, opening up dramatic easterly views toward the river and hills beyond. The great room combines the kitchen, dining and living room into an open, flexible floor plan. Two guest rooms, a guest bathroom, utility room, mud room and garage efficiently occupy the lower level of the structure.

Located in the high-desert east of the Cascade Mountains, an area prone to range fires, this home is extremely fire-resistant. Features include a fireproof metal roof, concrete pavers instead of wood on the deck and fiber cement siding along the lower level.

Lake Oswego Bridge

Set in Lake Oswego, Oregon, the South Shore Blvd. Bridge spans one of the streams that feed into the city’s lake. Surrounded on all four sides by custom homes of varying architectural styles, the bridge integrates historical and contemporary imagery. The two abutments designed in local Camas Basalt stone imply a long-standing structure and are joined by a modern span of concrete and playful tendril-like metal rails. Custom lanterns on each gateway reflect the character of a pagoda balanced on the edge of a rock outcropping. Extensive environmental protection of the stream took place during construction, and the project used durable and low-maintenance materials.

Windy View Passive House

Perched atop a steep, sparse hill, the Windy View project posed a unique challenge for both architect and builder to accomplish the clients’ desire for a passive home without compromising the sweeping views of the town of Philomath (a small town 20 miles west of Corvallis, OR), the Willamette Valley, and Mary’s Peak in the Oregon Coast Range. On a barren hillside devoid of natural sun protection, the home’s design incorporated numerous large windows equipped with external, motorized Hella sunshades on all north, east and west facing windows. These provide shade in the warm summer months to avoid internal overheating, but still allow the low winter sunlight to enter the home.

Although not currently wheelchair bound, the client requested the ability to “age in place” in the home. Along with being fully wheelchair accessible, the home includes several features that allow a wheelchair operator to perform daily functions more easily, such as knee spaces under the stove and kitchen sink, lower countertops, fully accessible bathrooms, 36 inch wide doors, and an open floor plan for ease of movement.

The home was completed in the summer of 2015 and became a certified Passive House in the fall of the same year.

Other Projects

  • Cannon Beach
  • Fairsing Winery Tasting Room
  • Portland Skyline
  • Devil’s Lake
  • Neskowin Wood
  • Willamette Valley Vineyards
  • Baja Residence
  • Lebanon Santiam River
  • Wine Country Residence
  • Lewis & Clark Park
  • Maupin Deschutes River
  • Lake Oswego Bridge
  • Windy View Passive House
  • Other Projects

show / hide menu

paused

show / hide description